Polska kuchnia obfituje w wiele pysznych dań, które kojarzą się z domem, rodziną i tradycją. Jednym z najbardziej uwielbianych przez wszystkich są bez wątpienia pierogi. Dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na klasyczne pierogi z mięsem - danie, które zawsze cieszy podniebienia i serca.
Pierogi z mięsem to danie, które zawsze przywołuje wspomnienia dzieciństwa i rodzinnych spotkań przy stole. Ich aromatyczne nadzienie i delikatne ciasto sprawią, że każdy kęs będzie pełen smaku i satysfakcji. Gotowi na wyzwanie w kuchni i podróż smaków do serca polskiej kuchni?
Pierogi z mięsem
Na ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 250ml gorącej wody
- ½ łyżeczki soli
Na nadzienie:
- 400g mięsa wieprzowego lub wołowego lub mieszanego (u mniej zazwyczaj z rosołu)
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka oleju roślinnego
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- Łyżeczka majeranku
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie ciasta:
W dużej misce wymieszaj mąkę z
solą. Stopniowo wlewaj gorącą wodę, wyrabiając ciasto rękami lub za pomocą
miksera z hakiem do ciasta, aż stanie się gładkie i elastyczne (uważaj, żeby
się nie poparzyć, ja najpierw mieszam ciasto łyżką, a gdy trochę przestygnie to
ręką).
Gdy ciasto będzie gotowe,
przykryj je ściereczką i odstaw na około 30 minut, aby odpoczęło.
Przygotowanie nadzienia:
Na patelni rozgrzej olej
roślinny, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smażąc je przez kilka minut aż
zmiękną.
Dodaj zmielone mięso i smaż,
mieszając, aż będzie dobrze przypieczone. Dopraw solą i pieprzem do smaku oraz
pozostałymi przyprawami. Odstaw do ostygnięcia.
Po upływie czasu ciasto powinno
być gotowe do formowania. Rozwałkuj je na cienki placek na oprószonej mąką
powierzchni.
Za pomocą szklanki lub foremki do
pierogów wytnij krążki ciasta. Nałóż na każdy krążek solidną łyżeczkę farszu
(ja daję zawsze sporo, ale możesz dać wedle uznania).
Zlep brzegi pieroga, formując
półksiężyc. Upewnij się, że dobrze je zlepisz, aby podczas gotowania nie
wyciekło nadzienie. Możesz je ugnieść widelcem, żeby uzyskać ładny wzór lub
ucisnąć palcami – wtedy uzyskasz „falbankę” jak na zdjęciu.
Pierogi układaj na oprószonej
mąką stolnicy/desce lub blacie. Możesz przykryć je wilgotną ściereczką, żeby
nie wysychały.
Gotowanie pierogów:
W dużym garnku zagotuj osoloną
wodę. Wrzuć do wrzątku pierogi partiami (najlepiej nie więcej niż 6-8 na raz),
gotując je przez około 3-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
Gdy pierogi wypłyną, wyjmij je
łyżką cedzakową i odcedź.
Możesz je podać od razu, polane
podsmażoną cebulką, skwarkami lub z kwaśną śmietaną.
Równie pyszne będą podsmażone na
chrupko po przestygnięciu lub następnego dnia.
Jeśli chcesz przechować pierogi
do następnego dnia, to ułóż je obok siebie np. w naczyniu żaroodpornym i skrop
olejem. Zapobiegnie to ich sklejeniu.
Pierogi z mięsem świetnie się mrożą.
Ostygnięte ułóż obok siebie np. na desce do krojenia i włóż do zamrażarki. Gdy
zamarzną, przełóż do woreczka i szczelnie zamknij. Żeby ugotować później takie
pierogi wrzuć je zamrożone na wrzątek i gotuj na wolnym ogniu.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam