lutego 14, 2024

Fasolka po bretońsku: Tradycyjne smaki w Twojej Kuchni


Gdy za oknem wieje chłodny wiatr i deszcz delikatnie stuka w szyby, nie ma nic lepszego niż ciepłe i sycące danie, które rozgrzeje ciało i duszę. W takich właśnie chwilach sięgam po klasyczną potrawę - fasolkę po bretońsku.

Ta prosta, ale niezwykle aromatyczna potrawa, skrzy się bogactwem smaków i zapachów. Wędzony boczek, soczyste warzywa i aromatyczne zioła tworzą kompozycję, która kusi i zachęca do sięgnięcia po kolejną porcję. I choć fasolka po bretońsku często kojarzy się z prostotą, to w rzeczywistości ukrywa w sobie głęboki smak.

Fasolka po bretońsku: Tradycyjne smaki w Twojej Kuchni

  • 500g białej fasoli (najlepiej suchej)
  • 200g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę lub dobrej wędzonej kiełbasy
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 3-4 ząbki czosnku, posiekane
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2-3 łyżki majeranku
  • Oliwa z oliwek do smażenia
  • Posiekana natka pietruszki do dekoracji

 

Fasolka po bretońsku: Tradycyjne smaki w Twojej Kuchni

Jeśli używasz suchej fasoli, namocz ją przez noc w wodzie, następnie odcedź.

W dużym garnku gotuj fasolę w wodzie według instrukcji na opakowaniu, aż będzie miękka, ale nie rozgotowana. Zazwyczaj zajmuje to około 1-1,5 godziny. Nie odcedzaj, odstaw na bok.

Na dużą patelnię wrzuć pokrojony boczek i smaż, aż będzie lekko zrumieniony. Jeśli wytopi się za mało tłuszczu, możesz podlać odrobinę oliwy. Jeśli zamiast boczku używasz kiełbasy, to najpierw na patelni rozgrzej łyżkę oliwy lub oleju, a następnie dodaj pokrojoną kiełbasę. Dodaj posiekaną cebulę i smaż aż się zarumieni. Dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj.

Do garnka z ugotowaną fasolą dodaj koncentrat pomidorowy i pomidory pokrojone w kostkę. Gotuj około 10 minut. Jeżeli uznasz, że jest za mało wody to możesz dolać. Następnie dodaj zawartość patelni i dokładanie wymieszaj. Dodaj przyprawy: przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, majeranek, sól, pieprz. Gotuj około 15 minut na małym ogniu.

Gdy fasolka po bretońsku jest gotowa, podawaj ją posypaną posiekaną natką pietruszki. Możesz podać ją jako dodatek do pieczywa lub jako samodzielne danie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger