Dziś na blogu mamy prawdziwą ucztę dla podniebienia - kremową zupę z pietruszki, selera, cebuli i czosnku, wzbogaconą nutą ciecierzycy. Ta zupa to prawdziwe wyzwanie dla smakoszy, łącząca w sobie intensywny smak warzyw z delikatnością ciecierzycy. Przygotujcie się na podróż kulinarną!
Ta zupa krem to prawdziwy dowód na to, że zdrowe może być jednocześnie pyszne i wykwintne.
Zupa krem z ciecierzycy (do zrobienia w 20 minut)
- 1 pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1/2 selera obranego i pokrojonego
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1słoik ciecierzycy (odsączonej)
- około 1 litra wody lub bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Świeża pietruszka do dekoracji
Wlej wodę lub bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj aż warzywa będą całkowicie miękkie.
Dodaj odsączoną ciecierzycę (zalewy nie wylewaj można z niej zrobić majonez; ewentualnie odłóż 2 łyżki do podania). Doprowadź do wrzenia.
Zupę zmiksuj na gładki krem przy użyciu blendera ręcznego lub tradycyjnego blendera. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
Podawaj zupę posypaną świeżą pietruszką. Możesz również dodać odrobinę oliwy z oliwek przed podaniem i podsmażoną ciecierzycę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz