listopada 30, 2023

Zupa krem z ciecierzycy (do zrobienia w 20 minut)

 


Dziś na blogu mamy prawdziwą ucztę dla podniebienia - kremową zupę z pietruszki, selera, cebuli i czosnku, wzbogaconą nutą ciecierzycy. Ta zupa to prawdziwe wyzwanie dla smakoszy, łącząca w sobie intensywny smak warzyw z delikatnością ciecierzycy. Przygotujcie się na podróż kulinarną!

Ta zupa krem to prawdziwy dowód na to, że zdrowe może być jednocześnie pyszne i wykwintne. 

Zupa krem z ciecierzycy (do zrobienia w 20 minut)


  • 1 pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1/2 selera obranego i pokrojonego
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1słoik ciecierzycy (odsączonej)
  • około 1 litra wody lub bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża pietruszka do dekoracji
W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę, seler, czosnek i pietruszkę. Smaż warzywa na średnim ogniu przez 5 minut.

Wlej wodę lub bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj aż warzywa będą całkowicie miękkie.

Dodaj odsączoną ciecierzycę (zalewy nie wylewaj można z niej zrobić majonez; ewentualnie odłóż 2 łyżki do podania). Doprowadź do wrzenia. 

Zupę zmiksuj na gładki krem przy użyciu blendera ręcznego lub tradycyjnego blendera. Dopraw solą i pieprzem według uznania. 

Podawaj zupę posypaną świeżą pietruszką. Możesz również dodać odrobinę oliwy z oliwek przed podaniem i podsmażoną ciecierzycę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger