listopada 19, 2023

Ciasto drożdżowe z olejem (na dużą blachę)


Z ciastami mam trudną relację. Uwielbiam je jeść, ale gdy ktoś je upiecze 🙈 wiercenie mas, pieczenie biszkoptów, składanie... Nie mam do tego cierpliwości. Lubię szybko, rach ciach wszystko do jednej miski, wymieszać najlepiej łyżką i gotowe 😁 Ale jest jeden rodzaj ciasta, któremu uwielbiam poświęcić czas (ale też bez przesady 😉). To DROŻDŻOWE. Bułeczki na slodko i wytrawnie, z nadzieniem i bez, rogaliki, brioszki, chałki, chleby i placki... 🥰 nie ma tygodnia, by coś u nas się nie piekło. Zapach drożdżowego z wanilią, skórką cytryny czy z cynamonem to najlepszy aromat domu. Czasem się pieklę, że coś nie zdążyło dobrze ostygnąć a już prawie zniknęło z blachy, ale z drugiej strony nie ma chyba lepszej rekomendacji, prawda? Mówią, że drożdżowe jest kapryśne, że nie lubi przeciągów, długo każe się wyrabiać i potem długo rośnie, ale znów nie za długo, bo przerośnie... Znam takich, co mówią "o, drożdżowe, a w życiu, to tyle pracy", więc dziś chcę was zaprosić na drożdżówkę dla zabieganych, taką jak lubię, mieszaną w jednej misce, bez długiego wyrabiania. Jedynie trzeba poczekać aż wyrośnie. 

Ciasto drożdżowe z olejem 
  • 5 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mleka
  • 1 szkl oleju
  • 5 szkl mąki pszennej
  • szczypta soli
  • skórka otarta z połowy cytryny
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystko na raz przekładam do misy robota (nie robię rozczynu) i miksuję około 7 minut, aż składniki dobrze się połączą. Można wyrobić ręcznie - ciasto będzie dość rzadkie i klejące, ale takie ma być. 
Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia (ma podwoić objętość). Gdy ciasto wyrośnie, przekładam je na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia (można do dwóch keksówek). Posypuję kruszonką:

Kruszonka
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 60 g zimnego masła

Składniki kruszonki przekładam do miski po cieście i rozcieram w palcach, aż się połączą, ale będą nadal sypkie. Część lekko ugniatam, żeby zrobić większe kawałki kruszonki (możesz to zrobić za pomocą noża, łopatki do ciasta lub malaksera). Jeśli kruszonka jest zbyt sucha, dodaj więcej masła, jeśli zbyt wilgotna - więcej mąki.
Gotowe ciasto wstawiam do piekarnika i piekę w 180 stopniach C (zwykle włączam piekarnik góra-dół, gdy przekładam ciasto na blachę, więc wstawiam już do lekko nagrzanego). Piekę około 40 minut - czas zależy od piekarnika, być może u Ciebie będzie się piekło dłużej.



Zaobserwuj mnie po więcej inspiracji:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger