sierpnia 03, 2023


Świetny szybki pomysł na słodki podwieczorek. Przypadnie do gustu i dużym i małym.

Jabłka w cieście

  • 3 duże jabłka 
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Olej roślinny do smażenia
Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je na plasterki. W osobnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dodaj jajka i delikatnie wymieszaj.

Następnie wlej mleko, mieszając ciasto tak, aby uzyskać gładką i jednolitą masę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, można dodać trochę więcej mleka.

Teraz możesz zrobić placki na dwa sposoby: do ciasta dodać pokrojone jabłka, wymieszać lub maczać każdy plasterek z obydwu stron. Sposób pierwszy jest zdecydowanie szybszy. 

Rozgrzej na dużej patelni olej. Nakładaj na patelnię porcje ciasta lub plastry umaczane w cieście.

Smaż placki na średnim ogniu, aż będą złociste z obu stron. Lepiej smażyć dłużej, ale na mniejszym ogniu, żeby placki się nie przypaliły.

Po usmażeniu, odłóż placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Placki z jabłkami możesz podawać na ciepło, posypane cukrem pudrem lub polane miodem. 

3 komentarze :

  1. Mmmm, te placki wyglądają przepysznie! To taki klasyczny, domowy przepis, który zawsze wychodzi smaczny. Aż ślinka cieknie na samą myśl! Dzięki za podzielenie się tym przepisem. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. WOLAŁABYM TYCH CIAST NAWET NIE SMAKOWAĆ ,DLATEGO ,ŻE NIE WIEM JAK MOŻNA JEŚĆ COŚ S T R A S Z N IE SMACZNEGO . TO TAK JAK MOŻNA STRASZNIE SIĘ CIESZYĆ LUB STRASZNIE DZIĘKOWAĆ . JA WOLĘ BARDZO SMACZNE ITD.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja nie wiem, jak można nie mieć dystansu i poczucia humoru i zostawiać komuś komentarz na JEGO blogu podyktowany własną wizją świata. Proszę założyć swój i nazwać wedle uznania.

      Usuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger