Świetny szybki pomysł na słodki podwieczorek. Przypadnie do gustu i dużym i małym.
Jabłka w cieście
- 3 duże jabłka
- 2 jajka
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/4 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- Olej roślinny do smażenia
Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je na plasterki. W osobnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dodaj jajka i delikatnie wymieszaj.
Następnie wlej mleko, mieszając ciasto tak, aby uzyskać gładką i jednolitą masę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, można dodać trochę więcej mleka.
Teraz możesz zrobić placki na dwa sposoby: do ciasta dodać pokrojone jabłka, wymieszać lub maczać każdy plasterek z obydwu stron. Sposób pierwszy jest zdecydowanie szybszy.
Rozgrzej na dużej patelni olej. Nakładaj na patelnię porcje ciasta lub plastry umaczane w cieście.
Smaż placki na średnim ogniu, aż będą złociste z obu stron. Lepiej smażyć dłużej, ale na mniejszym ogniu, żeby placki się nie przypaliły.
Po usmażeniu, odłóż placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Placki z jabłkami możesz podawać na ciepło, posypane cukrem pudrem lub polane miodem.
Mmmm, te placki wyglądają przepysznie! To taki klasyczny, domowy przepis, który zawsze wychodzi smaczny. Aż ślinka cieknie na samą myśl! Dzięki za podzielenie się tym przepisem. :)
OdpowiedzUsuńWOLAŁABYM TYCH CIAST NAWET NIE SMAKOWAĆ ,DLATEGO ,ŻE NIE WIEM JAK MOŻNA JEŚĆ COŚ S T R A S Z N IE SMACZNEGO . TO TAK JAK MOŻNA STRASZNIE SIĘ CIESZYĆ LUB STRASZNIE DZIĘKOWAĆ . JA WOLĘ BARDZO SMACZNE ITD.....
OdpowiedzUsuńA ja nie wiem, jak można nie mieć dystansu i poczucia humoru i zostawiać komuś komentarz na JEGO blogu podyktowany własną wizją świata. Proszę założyć swój i nazwać wedle uznania.
Usuń