Te puszyste placki bananowe smakujące cynamonem są świetnym śniadaniem. Nie zawierają białej mąki, cukru ani krowiego mleka.
Pełnoziarniste placki bananowe
- 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 2 dojrzałe banany
- 1 jajko
- 1/2 szkl mleka roślinnego (dałam kokosowo-ryżowe bez cukru)
- 50g gorzkiej czekolady
Do dużej miski przełóż obrane banany i rozgnieć widelcem na papkę. Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej mleko i ponownie wymieszaj. Do masy dodaj pozostałe suche składniki i mieszaj do połączenia. Na koniec wsyp pokruszoną czekoladę.
Patelnię lekko natłuść. Rozgrzej. Kładź porcję ciasta (łyżka na placek), lekko rozprowadź, żeby nadać ładny kształt. Smaż na małym ogniu aż pojawią się bąbelki. Odwróć i smaż aż spód nabierze złotego koloru.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam