Zupa buraczkowa
Jedna z naszych ulubionych zup...pełna młodych warzyw, przygotowywana na bazie buraków z botwinki. Podaję ją z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego.
Zupa buraczkowa
- 3 średnie młode buraczki
- 3 młode ziemniaki
- 2-3 młode marchewki
- 1 młoda pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego lub wody
- 50 ml śmietany kremówki
- kwaśna śmietana lub jogurt grecki do podania
- 1/3 pęczka koperku
- sól, pieprz do smaku
- łyżka masła
- 1-2 łyżki octu
Warzywa umyj, obierz i pokrój w małą kostkę. W dużym garnku rozgrzej masło. Dodaj warzywa i czosnek i smaż przez 5 minut, stale mieszając. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Zalej bulionem lub wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną.
Wlej ocet, dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietanę kremówkę. Dodaj posiekany koperek. Zamieszaj. Nie gotuj już.
Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam