Syrop z kwiatów bzu jest popularnym napojem o przyjemnym smaku i aromacie, ma też mnóstwo właściwości zdrowotnych i jest naszym must have w sezonie jesiennym. Aby go przygotować, potrzebujesz świeżych kwiatów bzu, cukru i soku z cytryny.
Syrop z kwiatów czarnego bzu
- 40 baldachimów kwiatów czarnego bzu
- 2 l wrzącej wody
- sok z 1 cytryny
- 1 kg cukru
Kwiaty zrywaj w słoneczny dzień. Rozłóż je na prześcieradle i zostaw na godzinę, żeby ewentualni lokatorzy sobie poszli :) Umieść kwiaty w dużym garnku (staraj się ograniczyć liczbę łodyżek), zalej wrzątkiem i odstaw na noc.
Rano odcedź kwiaty, używając sitka lub gazy. Do płynu dodaj cukier, wstaw na kuchenkę i podgrzewaj aż cukier się rozpuści. Wlej sok wyciśnięty z 1 cytryny. Doprowadź do wrzenia. Gorący przelej ostrożnie do słoików lub butelek (świetnie nadają się te po soczkach), zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz