To jedne z lepszych bezmięsnych kotletów jakie zrobiłam. Chrupiąca skórka, która kryje miękkie, rozpływające się wnętrze to połączenia idealne. Dobrze się przechowują, można zrobić je wcześniej i potem podgrzać. Takie dania lubię.
Kotlety jaglane z soczewicą
szklanka suchej kaszy jaglanej
3/4 szklanki suchej czerwonej soczewicy
1 cebula
2 duże ząbki czosnku
2 łyżeczki soli (lub do smaku)
łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
łyżeczka pieprzu ziołowego bez soli
* jakby masa była zbyt sucha to można dodać małe jajko
Panierka
3/4 szklanki bułki tartej
3/4 szklanki bułki tartej
3 łyżeczki sezamu
Kaszę płuczę na sicie i gotuję w 2 szklankach wody, aż będzie miękka i wchłonie wodę. Odstawiam do przestudzenia.
Czerwoną soczewicę gotuję w 1,5 szklanki wody do miękkości. Jeśli nie wchłonie wody to odcedzam na sicie.
Cebulę kroję w kostkę, czosnek drobno siekam. Podsmażam razem na łyżce oleju na złoto.
Ugotowaną kaszę i soczewicę blenduję na gładką masę. Dodaję podsmażoną cebulę z czosnkiem i przyprawy. Mieszam. Jeśli masa jest zbyt sucha dodaję małe jajko.
W misce przygotowuję panierkę - bułkę tartą mieszam z sezamem.
Z masy jaglanej formuję kotlety i obtaczam je w panierce. Kładę na rozgrzany olej i smażę do zrumienienia każdej strony. Uwaga! Dopóki spód się dobrze nie zarumieni nie ruszaj kotletów, żeby się nie rozpadły. Przełóż na drugą stronę za pomocą szerokiej łopatki.
Podaję z jogurtem wymieszanym z czosnkiem i koperkiem.
Kotlety można przygotować wcześniej i potem podgrzać w piekarniku lub na patelni na niewielkiej ilości oleju.
Bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych :)
OdpowiedzUsuńczęsto dodaje soczewicę do mięsa ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne kotleciki. Idealne nie tylko na obiad.
OdpowiedzUsuń