marca 11, 2023

Chleb bez mąki


Pyszny, lekko wilgotny, pełen ziaren...bez grama mąki. A do tego jego przygotowanie to zaledwie 5 minut - wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką.

Chleb bez mąki

500 ml jogurtu naturalnego gęstego
300 g płatków owsianych błyskawicznych
szklanka dowolnych nasion/ziaren/pestek
1,5 łyżeczki soli
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka cukru/ksylitolu lub miodu

Wszystkie składniki przekładam do miski i mieszam łyżką aż się połączą. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia - spód i boki. Przekładam masę i wyrównuję łyżką.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę około 40-50 minut.

Pestki słonecznika pod wpływem sody zrobią się zielone - to normalne i nie wpływa na smak chleba. Ja swój chleb trzymam w lodówce - po 3 dniach był nadal dobry. Nie kruszy się, można go cienko ukroić. Wypróbowałam wersję z pestkami słonecznika + siemię lniane, a także z pestkami słonecznika, siemieniem, makiem i chia. Łącznie mieszanki ziaren, nasionem czy pestek ma być szklanka. Można dodać orzechy lub żurawinę - następnym razem wypróbuję. Nie mroziłam chleba, więc nie wiem, jak się zachowuje po rozmrożeniu. 



 

1 komentarz :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger