Zupa krem z dyni z mlekiem. Idealne dyniowa, idealnie kremowa, lekko rozgrzewająca, sycąca.
Zupa krem z dyni
- mała dynia hokkaido
- 3 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- kawałek świeżego imbiru
- kawałek kurkumy
- łyżeczka curry
- łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- litr bulionu lub wody
- szklanka mleka
- olej do smażenia
- do podania podprażone pestki słonecznika, natka pietruszki i olej lniany
Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i wrzucam posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodaję starty imbir, kurkumę, curry i paprykę. Chwilę smażę, po czym dodaję ziemniaki i dynię pokrojone na kawałki. Smażę około 5 minut. Zalewam bulionem, przykrywam i gotuję do miękkości warzyw. Na koniec blenduję, wlewam mleko, doprawiam solą i pieprzem. Podgrzewam jeszcze chwilę cały czas mieszając. Podaję z pestkami, natką i skrapiam olejem lnianym. Świetnie smakuje też z pokruszonym wędzonym twarogiem i kawałkiem sera pleśniowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz