Ile czasu potrzeba na przygotowanie obiadu? Czy 20 minut to dużo czy mało, by cieszyć się pysznym smakiem? Zapraszam was do spróbowania kremu z pora. Cztery składniki, 30 minut i można się zajadać.
Zupa krem z pora
- 1 duży por (lub 2 mniejsze)
- 4 ziemniaki
- 100 g serka topionego śmietankowego
- bulion warzywny lub woda
- łyżka oleju
- sól, pieprz
Pora oczyszczam z wierzchnich liści, kroję wzdłuż na pół i dokładnie myję. Następnie kroję w plasterki (zostawiam końcówki mocno zielonych liści, wykorzystuję je do przygotowania wywarów). Ziemniaki obieram, kroję w kostkę. W garnku rozgrzewam olej. Wrzucam pora i ziemniaki. Smażę chwilę, mieszając. Gdy por zacznie mięknąć całość zalewam wodą lub bulionem (około centymetr nad warzywami). Garnek przykrywam pokrywką i gotuję około 20 minut (aż ziemniaki zmiękną). Po tym czasie dodaję do zupy serek topiony i całość blenduję na gładki krem. Przyprawiam solą i pieprzem. Podaję z grzankami.
Pyszna zupka, na ostatnie oziębienie klimatu idealna :D
OdpowiedzUsuń20-30 minut to niewiele, a ja coraz bardziej lubię zupy kremy :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda ta zupa
OdpowiedzUsuńw taki dzień jak dzisiaj, to chyba tylko krem :) zupa krem i nic więcej :)
OdpowiedzUsuńpyszna
OdpowiedzUsuńMogła bym jeść i jeść :)
OdpowiedzUsuńKochana, kiedy kolejne przepisy? :)
OdpowiedzUsuńFajna taka zupka ;)
OdpowiedzUsuńfajna zupa
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Aktualnie to moja ulubiona zupa. Jest dosłownie świetna:)
OdpowiedzUsuńHej, co mozna zamiast serka topionego?
OdpowiedzUsuń