maja 10, 2019

Zupa krem z pora

Zupa krem z pora
Ile czasu potrzeba na przygotowanie obiadu? Czy 20 minut to dużo czy mało, by cieszyć się pysznym smakiem? Zapraszam was do spróbowania kremu z pora. Cztery składniki, 30 minut i można się zajadać. 

Zupa krem z pora


  • 1 duży por (lub 2 mniejsze)
  • 4 ziemniaki
  • 100 g serka topionego śmietankowego 
  • bulion warzywny lub woda
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz
Pora oczyszczam z wierzchnich liści, kroję wzdłuż na pół i dokładnie myję. Następnie kroję w plasterki (zostawiam końcówki mocno zielonych liści, wykorzystuję je do przygotowania wywarów). Ziemniaki obieram, kroję w kostkę. W garnku rozgrzewam olej. Wrzucam pora i ziemniaki. Smażę chwilę, mieszając. Gdy por zacznie mięknąć całość zalewam wodą lub bulionem (około centymetr nad warzywami). Garnek przykrywam pokrywką i gotuję około 20 minut (aż ziemniaki zmiękną). Po tym czasie dodaję do zupy serek topiony i całość blenduję na gładki krem. Przyprawiam solą i pieprzem. Podaję z grzankami. 


Zupa krem z pora

10 komentarzy :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger