marca 23, 2019

Szarlotka na serku homogenizowanym

Szarlotka na serku homogenizowanym
Najprostszy jabłecznik, do wykonania w kilkanaście minut. I to w dodatku bez jajek, za to z mnóstwem jabłek. W naszym domu to hit ostatnich tygodni. Bywało, że taką szarlotkę piekłam 2 razy w tygodniu :)

Szarlotka na serku homogenizowanym

  • 2 i 1/3 szkl mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 200 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru 
  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • jabłka (u mnie 6 sztuk)
Wszystkie składniki  zagniatam (za mnie robi to robot). Dzielę na dwie części. Najpierw rozwałkowuję pierwszą i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obieram, wydrążam i kroję na pół. Na cieście układam połówki jabłek, oprószam cynamonem i przykrywam drugą rozwałkowaną częścią ciasta, lekko dociskając. Piekę w 180 st C około 25 minut (mój piekarnik piecze szybko, więc należy kontrolować czas, bo być może waszym piekarnikom zajmie to dłużej; ciasto ma być zrumienione). Najlepiej smakuje na ciepło. 
Szarlotka na serku homogenizowanym

4 komentarze :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger