Ciasto francuskie zazwyczaj kojarzy się z deserem, ale ja dzisiaj proponuję z niego danie główne. Rolada z mięsem mielonym i warzywami świetnie sprawdzi się na obiad. Przygotowuje się ją dość szybko, składniki można dowolnie miksować. Po ostygnięciu (o ile coś zostanie) można pokroić w cienkie plastry i podać jako przystawkę. Uwielbiam takie uniwersalne dania.
Rolada z ciasta francuskiego z mięsem mielonym
- opakowanie ciasta francuskiego
- 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
- mała cukinia
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- kilka łyżek kukurydzy
- czerwona papryka
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chilli (można pominąć)
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- natka pietruszki (ilość wg uznania)
- łyżka czubrycy
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 6 plastrów żółtego sera
- sól
- olej do smażenia
- jajko
- łyżka czarnuszki
Cukinię, paprykę i cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek przeciskam przez praskę. Na patelni rozgrzewam łyżkę- dwie oleju. Na gorący wrzucam pokrojone warzywa z czosnkiem. Smażę, mieszając, około 5 minut. Dodaję mięso mielone i kukurydzę, i dalej smażę. Kiedy mięso nie jest już surowe, dodaję koncentrat i przyprawy. Mieszam i jeszcze chwilę smażę. Sprawdzam smak, ewentualnie doprawiam i odstawiam do przestygnięcia.
Ciasto francuskiego rozwijam. Układam na nim plastry żółtego sera, a następnie farsz.
Zwijam roladę i przekładam ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smaruję rozbełtanym jajkiem i posypuję czarnuszką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piekę około 20 minut (do zrumienienia).
Farsz można przygotować dzień wcześniej. Wtedy zrobienie obiadu zajmuje tylko 25 minut.
Uwielbiam takie rolady, ale zazwyczaj robię z łososiem- muszę spróbować z mielonym!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Ale w środku wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie, to naprawdę może być pyszne!
OdpowiedzUsuń