kwietnia 01, 2019

Cynamonowy rwaniec


Cynamonowy rwaniec
Ciasto, które znika w mig, jeszcze ciepłe! Mało kto potrafi się mu oprzeć. I bardzo dobrze, przecież jest stworzone do dzielenia się nim z bliskimi. 

Cynamonowy rwaniec

  • 2 i 3/4 szkl mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g masła
  • 1/4 szkl cukru
  • 1/2 szkl mleka
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
Dodatkowo:
  • 1/2 szkl cukru
  • łyżka cynamonu
  • 50 g masła
Drożdże kruszę do miski i zalewam letnim mlekiem. Mieszam, żeby się rozpuściły. Masło rozpuszczam i odstawiam do ostygnięcia. 
W dużej misce łączę mąkę z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewam drożdże, wbijam jajka i zaczynam wyrabiać ciasto. Dodaję ostudzone masło i wyrabiam ciasto, aż będzie gładkie i wchłonie cały tłuszcz. 
Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość przygotowuję cynamon - mieszam go z cukrem i rozpuszczonym masłem. 
Ciasto wyjmuję na stolnicę i rozwałkowuję na szerokość blaszki, w której będzie się piekło. Smaruję je cynamonem i kroję na kilka równych pasków. Układam je jeden na drugim i kroję w kwadraty. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i układam w niej pionowo kwadraty z ciasta. Blaszkę przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. 
Piekę w 180 st C około 30 minut.
Cynamonowy rwaniec





9 komentarzy :

  1. słodkości z cynamonem wielbię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam drożdżowe ciasto, więc taki rwaniec na pewno by mi bardzo smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, drożdżowe może być. Nawet więcej niż może. :) Mniami

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie byłam ciekawa jak się robi takiego rwańca- teraz już wiem- obowiązkowo do wypróbowania!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyjemnie tak odrywać po kawałeczku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj tak, nie mogłybyśmy się od niego oderwać :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, na pewno przepyszny. Bardzo lubię wszelkie drożdżowce :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Cynamonowy rwaniec - po prostu obłędny. Polecam!!!!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger