Ciasto, które znika w mig, jeszcze ciepłe! Mało kto potrafi się mu oprzeć. I bardzo dobrze, przecież jest stworzone do dzielenia się nim z bliskimi.
Cynamonowy rwaniec
- 2 i 3/4 szkl mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 50 g masła
- 1/4 szkl cukru
- 1/2 szkl mleka
- 2 jajka
- cukier waniliowy
Dodatkowo:
- 1/2 szkl cukru
- łyżka cynamonu
- 50 g masła
Drożdże kruszę do miski i zalewam letnim mlekiem. Mieszam, żeby się rozpuściły. Masło rozpuszczam i odstawiam do ostygnięcia.
W dużej misce łączę mąkę z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewam drożdże, wbijam jajka i zaczynam wyrabiać ciasto. Dodaję ostudzone masło i wyrabiam ciasto, aż będzie gładkie i wchłonie cały tłuszcz.
Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość przygotowuję cynamon - mieszam go z cukrem i rozpuszczonym masłem.
Ciasto wyjmuję na stolnicę i rozwałkowuję na szerokość blaszki, w której będzie się piekło. Smaruję je cynamonem i kroję na kilka równych pasków. Układam je jeden na drugim i kroję w kwadraty. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i układam w niej pionowo kwadraty z ciasta. Blaszkę przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.
Piekę w 180 st C około 30 minut.
słodkości z cynamonem wielbię:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe ciasto, więc taki rwaniec na pewno by mi bardzo smakował :)
OdpowiedzUsuńTak, drożdżowe może być. Nawet więcej niż może. :) Mniami
OdpowiedzUsuńWłaśnie byłam ciekawa jak się robi takiego rwańca- teraz już wiem- obowiązkowo do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)
Przyjemnie tak odrywać po kawałeczku :)
OdpowiedzUsuńOj tak, nie mogłybyśmy się od niego oderwać :D
OdpowiedzUsuńSuper, na pewno przepyszny. Bardzo lubię wszelkie drożdżowce :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCynamonowy rwaniec - po prostu obłędny. Polecam!!!!
OdpowiedzUsuń