Coś dla czekoholików. Mocno czekoladowe muffinki przełamane słodyczą bananów. Świetny sposób na pozbycie się zbyt dojrzałych owoców :)
Muffinki czekoladowe z bananami
- 130 g mąki pszennej
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 200 g jogurtu naturalnego
- 40 ml oleju
- 1/2 szkl cukru
- 100g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kakao
- 1 duży banan lub 2 mniejsze
- ewentualnie garść groszków czekoladowych
W misce łącze jogurt z jajkiem, olejem i cukrem. Wsypuję mąkę, proszek i sodę i mieszam łyżką lub mikserem. Dodaję kakao, posiekaną czekoladą i groszki. Na koniec dorzucam pokrojonego w kostkę banana i mieszam, żeby wszystko się połączyło. Gotowe ciasto przekładam do foremki wyłożonej papilotkami (porcja starcza na 12 babeczek). Piekę około 20 minut w 180 st C.
Jestem zdecydowanie miłośniczką czekolady :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam...idealne na podwieczorek!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Obok muffinek nie da się przejść obojętnie :)
OdpowiedzUsuńBanan i czekolada to idealne połączenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńIle proszku i sody?
OdpowiedzUsuńUps, rzeczywiście zapomniałam dodać. Łyżeczkę proszku i łyżeczkę sody.
Usuń