Wieprzowe roladki to ciekawa odmiana dla tradycyjnego schabowego. Są soczyste i niezwykle aromatyczne za sprawą domowej wędzonej szynki i grzybowego sosu. Smaczku dodaje też plaster kiszonego ogórka w środku. Czasem, gdy mamy na nie ochotę, a wiem, że nie będę miała zbyt dużo czasu, przygotowuję je dzień wcześniej - zawinięte układam w szklanym pojemniku i wstawiam do lodówki. To znacznie skraca czas przygotowania.
Schabowe roladki z szynką i kiszonym ogórkiem w sosie grzybowym
- 4 plastry schabu
- 4 plasterki wędzonej szynki
- 4 plasterki żółtego sera
- ogórek kiszony
- mała cebula
- 4 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
Sos
- 250 g grzybów (świeże lub mrożone)
- ewentualnie kilka pieczarek
- mała cebula
- 200 ml śmietany kremówki
- sól, pieprz
- 1/2 szkl bulionu, wody lub białego wina
Schab myję, osuszam i cienko rozbijam. Lekko solę i posypuję pieprzem. Każdy plaster smaruję łyżeczką musztardy. Następnie układam po plasterku szynki, żółtego sera i ogórka. Posypuję posiekaną cebulą i zwijam w roladkę. Każdą spinam wykałaczką lub obwiązuję nicią.
Na patelni rozgrzewam olej. Układam roladki i obsmażam z każdej strony. W tym czasie przygotowuję składniki sosu. Cebulę i grzyby kroję w plastry. Gdy schab się zarumieni dorzucam do niego cebulę z grzybami i smażę około 5 minut. Wlewam bulion, mieszam, przykrywam patelnię i duszę na wolnym ogniu około 15 minut. Pod koniec wlewam śmietankę, zagotowuję i gotuję chwilkę, aż sos zgęstnieje. Doprawiam do smaku, ewentualnie posypuję posiekaną natką pietruszki.
- 250 g grzybów (świeże lub mrożone)
- ewentualnie kilka pieczarek
- mała cebula
- 200 ml śmietany kremówki
- sól, pieprz
- 1/2 szkl bulionu, wody lub białego wina
Schab myję, osuszam i cienko rozbijam. Lekko solę i posypuję pieprzem. Każdy plaster smaruję łyżeczką musztardy. Następnie układam po plasterku szynki, żółtego sera i ogórka. Posypuję posiekaną cebulą i zwijam w roladkę. Każdą spinam wykałaczką lub obwiązuję nicią.
bardzo smaczny pomysł
OdpowiedzUsuńW takim wydaniu roladek jeszcze nie jadłam...do spróbowania!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Dawno nie jadłam takich!
OdpowiedzUsuńwyglądają super :) muszę przygotować, bo dawno nie jadłam
OdpowiedzUsuńBoże co za pyszności chce to jutro na obiad:)Mam ogórki więc już jeden składnik jest :)
OdpowiedzUsuńBuziaki:*
Nowa stylizacja -> WWW.KARYN.PL
Ciekawy pomysł na schab :)
OdpowiedzUsuńBardzo aromatyczne danie :)
OdpowiedzUsuń