Sernik gotowany dla zabieganych cieszy się na blogu niesłabnącą popularnością. Nic dziwnego, bo to ciasto robi się dosłownie w 20 minut, a smakuje wybornie. Dziś chcę wam zaproponować jego bardziej pracochłonną wersję - z miodowymi plackami. Dla mnie to niebo w gębie.
Ciasto miodowe przekładane gotowaną masą serową
Placki miodowe
- 450 g mąki
- 200 g miękkiego masła
- 1/2 szkl cukru
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- 4 łyżki miodu
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
- 1 kg sera z wiaderka
- kostka masła
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 1/2 szkl mleka
- 1 szkl cukru
- cukier waniliowy
Najpierw przygotowuję placki miodowe. Z podanych składników zagniatam ciasto (można robotem). Dzielę na 3 części. Każdą z nich rozwałkowuję na wielkość blachy. Blachę wykładam papierem do pieczenia i przekładam na nią placek. Piekę około 15-20 minut w 180 st C. Tak piekę 3 placki.
Ser zagotowuję z masłem. Dodaję budynie rozmieszane w 1/2 szkl mleka, cukier i cukier waniliowy. Ponownie zagotowuję i gotuję aż cukry się rozpuszczą. Gotową ciepłą masą smaruję ostudzone blaty miodowe. Składam je w blaszce. Odstawiam do ostygnięcia, a potem wynoszę w chłodne miejsce lub wstawiam do lodówki.
Idę zobaczyc przepis na szybki sernik :) Bardzej pracochłonna wersja to nie teraz ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam ale trochę inaczej i to był hit. Drugi hit to miodownik z masą budniowo-orzechową (dużo orzechów włoskich). Te placki na sodzie dodają smaku :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy ciasto miodowe choć za samym miodem właściwie nigdy nie przepadałyśmy xD
OdpowiedzUsuńSuper ciasto, zdecydowanie moje smaki, chętnie kiedyś przygotuję:)
OdpowiedzUsuń