października 28, 2018

Podudzia kurczaka w mleku kokosowym

Pyszne i aromatyczne danie, a przede wszystkim szybkie. Kurczak robi się właściwie sam, a ja w tym czasie mogę zająć się dodatkami. Delikatne mięso, kremowe mleczko koksowe i pachnące przyprawy to to, co lubię. Na koniec nieco zieleniny, by dodać koloru i energii i obiad gotowy.

Podudzia kurczaka w mleku kokosowym

Podudzia kurczaka w mleku kokosowym
  • 1 kg podudzi kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • puszka mleczka kokosowego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do posypania
  • olej do smażenia
Kurczaka myję, osuszam i nacieram solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewam olej. Pałki obsmażam z każdej strony. Do mleczka kokosowego dodaję pastę curry i pokrojony w plasterki czosnek. Dokładnie mieszam. Całość wlewam do kurczaka. Patelnię przykrywam pokrywką i duszę około 20-30 minut, co jakiś czas mieszając. Podaję z ryżem lub makaronem.

3 komentarze :

  1. Ostatnio bardzo polubiłam się z mlekiem kokosowym, więc i ten przepis zapewne spróbuję:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W mleku kokosowym muszą smakować bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię kurczaka w kokosowej wersji :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger