października 08, 2018

Zupa ziemniaczana z kukurydzą

Kartoflanka z kukurydzą to bardzo prosta do przygotowania i pożywna zupa. Okraszona wędzonym boczkiem zadowoli niejednego łasucha. Uwielbiam ją przygotowywać właśnie jesienią. Dodaję wtedy odrobinę czosnku i chilli. Wspaniale rozgrzewa. 

Zupa ziemniaczana z kukurydzą

Zupa ziemniaczana z kukurydzą

  • 5 ziemniaków
  • kolba kukurydzy (lub kukurydza mrożona lub ze słoika)
  • cebula
  • bulion lub woda
  • kawałek wędzonego boczku
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • ewentualnie ząbek czosnku i chilli wg uznania
  • szczypta majeranku
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżka oleju
Cebulę kroję w kostkę, podsmażam na oleju aż się zeszkli (jeśli chcę zupę z czosnkiem, to przeciskam go przez praskę i smażę razem z cebulą). Dodaję kurkumę, mieszam i chwilę smażę. Ziemniaki kroję w kostkę  i dorzucam do garnka. Mieszam i chwilę smażę. Zalewam wodą lub bulionem (1cm nad ziemniaki) i gotuję. Gdy ziemniaki zmiękną dodaję kukurydzę. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem. Śmietanę przekładam do kubeczka, dodaję 2 łyżki gorącej zupy, mieszam i wlewam do zupy. 
Zupa ziemniaczana z kukurydzą

W międzyczasie boczek kroję w paseczki i podsmażam na patelni. Dodaję na talerze bezpośrednio przed podaniem.

3 komentarze :

  1. Ciekawy pomysł, nie jadłam jeszcze kartoflanki z kukurydzą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ziemniaczaną zupę już nieraz jadłyśmy ale z kukurydzą jeszcze nie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger