W naszym domu jesień pachnie wanilią, cynamonem, skórką z cytryny. Gdy na dworze spada temperatura coraz częściej mam ochotę odpalać piekarnik, ogrzać się jego ciepłem i wypełnić dom aromatem pieczonego ciasta. To najlepsza aromatoterapia. Piekę drożdżówki, orzechowce i szarlotki. Chrupiące kruche ciasto, przełożone jabłkami, obsypane cukrem pudrem... Takie babcine, takie proste, zwyczajne, prawdziwe...kwintesencja domu.
Szarlotka z tartymi jabłkami
- 450 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 2 jajka
- 150 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 ml spirytusu
- łyżeczka otartej skórki z cytryny
__________________________________
- 1,5 kg jabłek (u mnie szara reneta)
- 4 łyżki cukru (lub więcej, jeśli lubicie słodkie jabłka)
- cukier waniliowy
- 2 łyżki wody
__________________________________
- cukier puder do posypania
__________________________________
1. Do misy miksera wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem i cukrem pudrem. Dokładam zimne masło pokrojone w kawałki i miksuję do otrzymania grudek. Wbijam jajka, wlewam spirytus i wsypuję otartą skórkę. Miksuję do połączenia się składników. Wyjmuję ciasto, zlepiam w kulę, owijam folią spożywczą i odkładam do lodówki.
2. Jabłka trę. Połowę przekładam do garnuszka. Dodaję dwie łyżki wody i cukier. Gotuję około 10 minut. Zdejmuję z gazu i dodaję resztę surowych jabłek. Mieszam z cukrem waniliowym (można też z cynamonem).
3. Piekarnik rozgrzewam do 200 st C. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wyjmuję z lodówki i dzielę na połowę. Pierwszą część rozwałkowuję na prostokąt i wykładam nim blaszkę (drugą część chowam do lodówki lub zamrażarki - wtedy będzie się dało zetrzeć na tarce). Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika na 10 minut.
4. Gdy spód się podpiecze, wykładam na niego jabłka. Posypuję startą lub poskubaną resztą ciasta. Zmniejszam temperaturę do 180 st C. Wstawiam do piekarnika i piekę około 30 minut lub do zrumienienia.
5. Ostudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.
U mnie też dzisiaj szarlotka, tyko w trochę innym wydaniu. Jesień i ciasto z jabłkami to duet idealny:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Szarlotka to najsmaczniejsze jesienne ciasto, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńNa ciepło taka szarlotka to prawdziwa miazga <3
OdpowiedzUsuń