października 17, 2018

Ciasteczka potrójnie orzechowe

Świetne domowe ciasteczka, coś jak pieguski. Niezwykle proste w przygotowaniu. Cały proces to jakieś 30 minut, a znikną ze stołu jeszcze szybciej. Zamknięte w słoiku dobrze się przechowują i gdyby nie pokusa sięgania po kolejne, długo by poleżały. 
Ciasteczka potrójnie orzechowe

 Ciasteczka potrójnie orzechowe

  • 150 g masła orzechowego z kawałkami orzechów *
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy
  • 170 g mąki pszennej
  • 1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
Masło, masło orzechowe i cukier ucieram na puszystą masę. Dodaję jajko i dalej ucieram. Wsypuję proszek i sodę, a na koniec przesianą mąkę. Miksuję do połączenia składników. Dodaję orzechy i posiekaną czekoladę i mieszam delikatnie łyżką. Nabieram po łyżce ciasta, formuję w rękach kulki i układam je na blasze w odstępach. Piekarnik nagrzewam do 180 st C. Ciasteczka piekę około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka będą miękkie, dlatego trzeba uważać przy zdejmowaniu ich z blachy. Gdy ostygną zrobią się twardsze i bardziej chrupiące. 

*ja miałam masło orzechowe z kakao i miodem, stąd taki kolor; jeśli macie zwykłe możecie dodać łyżkę kakao; pamiętajcie, że najlepsze jest masło 100% orzechów lub z naturalnymi dodatkami takimi jak kakao, czy miód; nie kupujcie takiego, w którego składzie jest olej palmowy lub cukier.

Ciasteczka potrójnie orzechowe

6 komentarzy :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger