Dynia pieczona z ziołami i czosnkiem, podana z wędzonym twarogiem, a całość skropiona olejem lnianym. Czyż nie brzmi to dobrze? My zajadamy się nią na kolację. Używam dyni hokkaido - uwielbiam ją za kolor, smak i za to, że się nie rozpada w trakcie pieczenia.
Dynia pieczona z ziołami
- dynia hokkaido
- 3 ząbki czosnku
- 3 małe czerwone cebule
- łyżka cząbru
- łyżka tymianku
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- łyżka oleju
- kawałek wędzonego twarogu
- natka pietruszki
- olej lniany lub oliwa do podania
Piekarnik rozgrzewam do 200 st C. Dynię kroję na pół i wyjmuję pestki. Dynie kroję w paski szerokości około 1cm. Wkładam je do miski. Dodaję pokrojony w plasterki czosnek, cząber, tymianek, sól i pieprz. Wlewam łyżkę oleju i dokładnie mieszam. Przyprawioną dynię układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy układam przekrojone na pół cebule. Wstawiam do piekarnika i piekę około 20 - 30 minut. Jak dynia będzie już apetycznie miękka wykładam ją na talerze, posypuję wędzonym twarogiem, posiekaną natką i polewam olejem.
W końcu ten cudowny sezon na dynie ♥ Uwielbiam pieczoną :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Też uwielbiam ten czas.
UsuńBo to już sezon na dynie się zaczyna... uwielbiam!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Też kocham dynię.
UsuńBaaardzo lubimy pieczoną dynię :P Jesienią jemy ją kilka razy z tygodniu :D
OdpowiedzUsuńCzekam na dyniowe wypieki w waszej interpretacji :)
UsuńW takim wydaniu chyba jeszcze nie jadłam. Kusząca opcja :)
OdpowiedzUsuńTwaróg wędzony to odkrycie mojego męża, w takim połączeniu to dla nas niebo w gębie.
UsuńA gdzie taką dynię dostać? Jest dostępna, w którymś z sieciówkowych marketów?
OdpowiedzUsuńTak, jest dość popularna. Mała z lekko spiczastą górą, o intensywnym pomarańczowym podchodzącym pod czerwony, kolorze.
Usuń