sierpnia 30, 2018

Papryka zapiekana z kremowym serkiem

Dziś mam dla was pomysł na przystawkę lub kolację. Papryka podczas pieczenia uwalnia słodycz, która w połączeniu z kremowym serkiem, czosnkiem i bazylią smakuje rewelacyjnie. Jeśli lubicie ostrzejsze smaki możecie wykorzystać pikantne papryczki lub farsz doprawić odrobiną chilli. 


Papryka zapiekana z kremowym serkiem

Papryka zapiekana z kremowym serkiem

  • 4 papryki
  • 200 g kremowego serka śmietankowego (lub więcej w zależności od papryk, moje były małe)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 suszone pomidory z oleju
  • kulka mozzarelli
  • 2 łyżki posiekanych liści bazylii
  • sól, pieprz do smaku
Papryki kroję na pół, oczyszczam z nasion, myję i odkładam, żeby obeschły. Serek i mozzarellę przekładam do miski i rozgniatam widelcem. Dodaję przeciśnięty czosnek, posiekane suszone pomidory i bazylię. Mieszam. Doprawiam solą i pieprzem. W każdą połówkę papryki wkładam po łyżce-dwie farszu i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piekę około 15-20 minut (wyjmuję, jak papryka zrobi się miękka i zacznie się przypalać). Przed podaniem skrapiam oliwą lub olejem lnianym. 


4 komentarze :

  1. Ależ to smacznie wygląda:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny pomysł! Muszę wypróbować :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Paprykę bardzo lubimy ale pomidory tak zapieczone też są pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię paprykę, ale przyznam, że nie jadam jej pieczonej. Może to jest pomysł

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger