sierpnia 28, 2018

Śliwki w syropie

Przedstawiam wam kolejny pomysł na zamknięcie lata w słoiku. Dziś śliwki w syropie. Takie owoce są bardzo uniwersalne. Po odsączeniu można dodać je do ciasta, śniadaniowej owsianki, budyniu czy kisielu, a syrop wykorzystać do herbaty. Zimą świetnie sprawdzają się też jako kompot do obiadu, a zalane zimną gazowaną wodą wspaniale orzeźwią.

Śliwki w syropie


Śliwki w syropie

  • śliwki
  • 1/2 kg cukru (może być trzcinowy)
  • 1l wody
Umyte śliwki kroję na pół i wyjmuję pestkę. Upycham ciasno w słoikach. Z wody i cukru gotuję syrop i gorącym zalewam owoce. Zakręcam. Pasteryzuję 5 minut.

Śliwki w syropie


2 komentarze :

  1. Nigdy nie robiłam w ten sposób przetworów ze śliwek - muszę spróbować!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zimą są wręcz wybawieniem kiedy rano nie ma się owoców do owsianki :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger