Kiedy zaczynają dojrzewać dynie i cukinie zamieniam placki ziemniaczane na ich lżejszą wersję - dyniowo-cukiniową. Przygotowanie takich placuszków jest bardzo szybkie. Wystarczy zetrzeć warzywa na dużych oczkach, dodać jajko i mąkę.
Podaję je zazwyczaj z sosem jogurtowym, ale będę świetnie smakować także z gulaszem, czy sosem pieczarkowym.
Używam do nich mąki kokosowej, dzięki której zyskują ciekawego smaku.
Placki dyniowo-cukiniowe
- 2 szkl startej cukinii
- 2 szkl startej dyni
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka curry
- sól, pieprz
Dynię i cukinię ścieram na tarce na grubych oczkach. Dynię przekładam do miski, a cukinię na durszlak, żeby obciekła. Cebulę ścieram na drobnych oczkach i dodaję do dyni. Łączę warzywa, wbijam jajko i dodaję 2 łyżki mąki. Mieszam. Jeśli masa jest za rzadka, to daję jeszcze łyżę mąki. Przyprawiam. Smażę na rozgrzanym oleju do zrumieniania z dwóch stron.
To już pora na dynię? Jak ten czas leci...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
To prawda, leci jak szalony.
UsuńLubimy takie robić i na słodko i wytrawnie :)
OdpowiedzUsuńNa słodko nie jadłam.
UsuńNajdłużej to trwa chyba obieranie dyni ;)
OdpowiedzUsuńStaram się używać hokkaido, wtedy nie obieram. A jak mam inną, to kroję w ćwiartki i obieram obieraczką. Idzie raz dwa.
UsuńBardzo ciekawy zabieg - dodanie mąki kokosowej. Zaskoczona jednak jestem, że placuszki się skleiły - u mnie zawsze mąka kokosowa się wiecznie spala...
OdpowiedzUsuń