Lubicie owoce w wytrawnym wydaniu? Ja tę sałatkę pokochałam. Pasuje mi tu wszystko: słodycz dojrzałych czereśni, ostrość rukoli, kremowy hummus, chrupiąca grzanka... Z lampką wina z widokiem na zachód słońca to znakomita letnia kolacja.
Sałatka z czereśniami i rukolą na hummusie
- hummus (gotowy lub domowy)
- czereśnie
- rukola
- ser z niebieską pleśnią
- olej lniany
- sok z cytryny
- ewentualnie sól
Specjalnie nie podaję proporcji, żebyście mogli dopasować je do siebie.
Na dno talerze kładę 2 łyżki hummusu, rozsmarowuję go, posypuję rukolą, pokruszonym serem i połówkami czereśni. Skrapiam sokiem z cytryny i polewam olejem. Podaję z podpieczoną bułką.
fajna ta sałatka
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńBardzo ciekawe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńDzięki
UsuńLubimy dodawać kiwi do takich wytrawnych dań ale czereśnie też muszą fajnie pasować :)
OdpowiedzUsuńO, widzicie, za to ja nigdy nie jadłam kiwi na wytrawnie.
Usuń