Kalafior pieczony w całości z czosnkiem to znakomita propozycja na obiad, kolację lub jako dodatek. Oprócz tego, że jest pyszne, to wspaniale się prezentuje na stole. Najlepszy, kiedy się trochę przyrumieni. Zdecydowanie polecam nie tylko miłośnikom warzyw, ale też tym, którzy chcą się do nich przekonać.
Pieczony kalafior
- kalafior
- 3 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka soli
- ewentualnie ulubione zioła
Kalafiora myję, osuszam i wycinam głąb, ale tak, żeby warzywo się nie rozpadło. Czosnek przeciskam przez praskę, solę i wlewam olej. Pędzelkiem smaruję kalafior przygotowaną mieszanką. Układam na blasze i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piekę około 40 minut (lub więcej, wszystko zależy od kalafiora).
muszę spróbować, jeszcze nigdy nie piekłam kalafiora;)
OdpowiedzUsuńkalafiora bardzo lubię i przyznam że w ten sposób nie robiłam, ale bardzo pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPyszności ☺
OdpowiedzUsuńwiele razy chciałam spróbować. w końcu muszę :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze kalafiora w takiej postaci, ale musze przyznać, że narobiłaś mi smaka. Wypróbuje na bank:)
OdpowiedzUsuń