czerwca 07, 2018

Pieczone panierowane podudzia

Ten prosty sposób na kurczaka lubię wykorzystywać, gdy wiem, że w dniu, kiedy chcę go podać, nie będę miała czasu na stanie w kuchni. Wszystko przygotowuję dzień wcześniej - wieczorem przyprawiam i panieruję mięso. Układam je w naczyniu żaroodpornym, przykrywam i wstawiam do lodówki. Potem wystarczy godzina pieczenia, by na stole zawitał pyszny obiad. W międzyczasie dorzucam do pieczenia kilka ziemniaków. Proste, prawda? 

Pieczone panierowane podudzia



Pieczone panierowane podudzia

  • 10 podudzi
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 5 łyżek zmielonych płatków owsianych
Wszystkie przyprawy mieszam ze sobą. Umyte podudzia posypuję mieszanką i odstawiam na chwilę do lodówki. W międzyczasie płatki owsiane przesypuję do malaksera i rozdrabiam na proszek. Łączę z mąką kukurydzianą (możliwe, że będzie potrzeba więcej panierki, wszystko zależy od wielkości podudzi). Każdą pałkę kurczaka obtaczam w panierce i układam w naczyniu żaroodpornym [tak przygotowane mogą stać w lodówce do następnego dnia]. Piekę w zamkniętym naczyniu około godziny w 180-190 st C. Na ostatnie 10 minut zdejmuję pokrywkę i włączam w piekarniku opcję grilla, żeby mięso ładnie się zarumieniło. Podaję z pieczonymi ziemniakami.

Pieczone panierowane podudzia



3 komentarze :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger