Ten prosty sposób na kurczaka lubię wykorzystywać, gdy wiem, że w dniu, kiedy chcę go podać, nie będę miała czasu na stanie w kuchni. Wszystko przygotowuję dzień wcześniej - wieczorem przyprawiam i panieruję mięso. Układam je w naczyniu żaroodpornym, przykrywam i wstawiam do lodówki. Potem wystarczy godzina pieczenia, by na stole zawitał pyszny obiad. W międzyczasie dorzucam do pieczenia kilka ziemniaków. Proste, prawda?
Pieczone panierowane podudzia
- 10 podudzi
- łyżeczka kuminu
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- 5 łyżek zmielonych płatków owsianych
Wszystkie przyprawy mieszam ze sobą. Umyte podudzia posypuję mieszanką i odstawiam na chwilę do lodówki. W międzyczasie płatki owsiane przesypuję do malaksera i rozdrabiam na proszek. Łączę z mąką kukurydzianą (możliwe, że będzie potrzeba więcej panierki, wszystko zależy od wielkości podudzi). Każdą pałkę kurczaka obtaczam w panierce i układam w naczyniu żaroodpornym [tak przygotowane mogą stać w lodówce do następnego dnia]. Piekę w zamkniętym naczyniu około godziny w 180-190 st C. Na ostatnie 10 minut zdejmuję pokrywkę i włączam w piekarniku opcję grilla, żeby mięso ładnie się zarumieniło. Podaję z pieczonymi ziemniakami.
Wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńMniam 😋😋😋😋
OdpowiedzUsuńObiad idealny :D
OdpowiedzUsuń