czerwca 09, 2018

Makaron z boczniakami i kiełbasą

Jedna z moich ulubionych zasad brzmi 'im prościej, tym pyszniej'. I zgodnie z tą myślą, chcę wam pokazać, że naprawdę nie trzeba spędzić w kuchni pół dnia, ani wydać mnóstwo pieniędzy, by zjeść smaczny obiad. To danie powstało w 10 minut, czyli mniej więcej tyle, ile gotował się makaron. 

Makaron z boczniakami i kiełbasą

Makaron z boczniakami i kiełbasą

  • opakowanie boczniaków (około 200 g)
  • makaron
  • kawałek dobrej kiełbasy
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki lub kolendra
  • łyżka masła lub oleju
Wstawiam wodę na makaron. W tym czasie na patelni rozgrzewam masło. Boczniaki kroję w paski i podsmażam. Gdy zaczną się rumienić dodaję pokrojoną w plasterki kiełbasę. Chwilę smażę i wlewam kremówkę. W międzyczasie gotuję makaron. Kiedy zrobi się al dente przekładam go na patelnię, mieszam, żeby pokrył się sosem, przyprawiam i posypuję natką. 
Makaron z boczniakami i kiełbasą

6 komentarzy :

  1. Dawno nie robiłam nic z boczniaków, a w moim regionie jest ich zagłębie. Muszę coś pomyśleć. A może spróbujemy Twojej propozycji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie proste a jakie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, smacznie i błyskawicznie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger