Dawno nie było u nas wytrawnej tarty. Zupełnie nie wiem dlaczego o niej zapomniałam, bo przecież świetnie nadaje się na obiad - zwłaszcza teraz, gdy zrobiło się ciepło. W takie dni nie lubię stać długo w kuchni, mieszać, ani doglądać tego, co w garnku, czy na patelni. Wolę włączyć piekarnik i wyjść na balkon - naszą namiastkę ogrodu :)
Przygotowanie tarty rozkładam w czasie. Ciasto zagniatam rano i odkładam do lodówki. Podobnie robię z warzywami: myję i kroję je wcześniej. Dzięki temu w porze obiadowej wystarczy mi 10 minut na wstawienie ciasta do piekarnika.
Tarta z rybą i warzywami
Ciasto
- 175 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Wszystkie składniki przekładam do robota i zagniatam ciasto. Zlepiam je w kulę, owijam folią spożywczą i odkładam do lodówki.
Farsz
- około 300 g ryby
- kilka różyczek brokuła
- 1 mała cukinia
- 3 jajka
- 300 ml śmietany kremówki
- kulka Zottarelli
- sól, pieprz do smaku
Cukinię kroję w półplasterki, brokuły dzielę na mniejsze różyczki. Jajka wbijam do miski, dodaję śmietanę i rozdrobnioną mozzarellę. Solę i przyprawiam pieprzem. Rybę kroję w centymetrowe kawałki.
Ciasto wyjmuję z lodówki, rozwałkowuję i wyklejam nim tortownicę (spód i boki). Na cieście układam warzywa i rybę. Zalewam masą jajeczną. Wstawiam do piekarnika i piekę około 40 minut w 180 st C.
#zottarella #kreatywniewkuchni
Przepysznie zapieczona tarta :)
OdpowiedzUsuńFajnie przyrumieniona, pyszności :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Ja też już wieki nie robiłam tarty w formie wytrawnej.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam tarty z rybą, ale samą tartę bardzo lubię. Może takie połączenie będzie ok :)
OdpowiedzUsuńŚwietna jest też z wędzonym łososiem.
UsuńPyszna gorąco polecam przepis
OdpowiedzUsuńjak ryba? Surowa? Mrożona? przesmażona? Jaki gatunek? Każdy?
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńW sumie ja odkąd tylko pamiętam to zawsze lubiłem rybę i tak mi chyba akurat zostało. Na pewno mogę każdemu polecić zapoznanie się z fajnym przepisem https://mowisalmon.pl/przepisy/pieczony-losos-z-ryzem-i-swieza-salatka-z-grejpfruta-i-kopru/ gdyż pieczony łosoś jest tym co ja akurat uwielbiam.
OdpowiedzUsuń