Tarta zdecydowanie dla łasuchów. Kruchy spód, kremowy budyń i aksamitny mus z gorzkiej czekolady...A wszystko przełamane smakiem kwaskowatych owoców. Nie za słodka, nie za kwaśna....w sam raz. I szybko się ją robi.
Tarta z budyniem i musem czekoladowym
Kruchy spód
- 170 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki cukru pudru
- ew 2 łyżki dobrej śmietany
Wszystkie składniki przekładam do misy robota i ucieram ciasto (można też ręcznie: mąkę należy przesypać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło i pozostałe składniki i siekać nożem, aż wszystko się połączy). Zlepiam w kulę, owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut. Potem rozwałkowuję (podsypując mąką) i wylepiam wysmarowaną masłem formę do tarty. Nakłuwam widelcem. Piekę w 180 st do zrumienienia.
Budyń
- 1 budyń waniliowy
- 0,5l mleka
- 2 łyżki masła
- 1 żółtko
- cukier (zgodnie z przepisem na opakowaniu)
Mus czekoladowy
- 300 ml śmietany kremówki
- 100g gorzkiej czekolady (min 60% kakao)
Idealne majówkowe ciasto <3
OdpowiedzUsuńIdealne na tę porę roku :) Lubię tarty :)
OdpowiedzUsuńŚwietna tarta, bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń