lutego 13, 2018

Gulasz z soczewicy

Gulasz z soczewicy. Jeden z moich ulubionych. Pomidorowy, pełen warzyw, podany z ryżem  lub kaszą wspaniale smakuje, syci i rozgrzewa. To znakomity pomysł na jednogarnkowy szybki obiad. Przygotowuję zawsze większą porcję, żeby starczyło na dwa dni, albo na obiad do pracy. 

Gulasz z soczewicy

Gulasz z soczewicy

  • 2 szkl czerwonej soczewicy
  • cebula
  • papryka czerwona
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 10 pieczarek
  • marchew
  • 3/4 szkl zielonego groszku (mrożonego)
  • puszka pomidorów krojonych (bez skórki)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szkl wody lub bulionu 
  • sól, pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki cukru
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażam z cukrem na oleju, aż się zeszkli. Dodaję pokrojoną w kostkę marchew, selera, paprykę i przekrojone na cztery pieczarki. Przesmażam kilka minut. Wsypuję groszek. Wlewam bulion lub wodę, wsypuję soczewicę, dodaję listek i ziele angielskie i smażę pod przykryciem około 15 minut (co jakiś czas mieszam).  Następnie dodaję pomidory, przecier i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażę jeszcze około 5 minut. Doprawiam do smaku. Podaję z ryżem lub kaszą. 
Gulasz z soczewicy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger