Gulasz z soczewicy. Jeden z moich ulubionych. Pomidorowy, pełen warzyw, podany z ryżem lub kaszą wspaniale smakuje, syci i rozgrzewa. To znakomity pomysł na jednogarnkowy szybki obiad. Przygotowuję zawsze większą porcję, żeby starczyło na dwa dni, albo na obiad do pracy.
Gulasz z soczewicy
- 2 szkl czerwonej soczewicy
- cebula
- papryka czerwona
- 2 łodygi selera naciowego
- 10 pieczarek
- marchew
- 3/4 szkl zielonego groszku (mrożonego)
- puszka pomidorów krojonych (bez skórki)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 szkl wody lub bulionu
- sól, pieprz
- 2 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżeczki cukru
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażam z cukrem na oleju, aż się zeszkli. Dodaję pokrojoną w kostkę marchew, selera, paprykę i przekrojone na cztery pieczarki. Przesmażam kilka minut. Wsypuję groszek. Wlewam bulion lub wodę, wsypuję soczewicę, dodaję listek i ziele angielskie i smażę pod przykryciem około 15 minut (co jakiś czas mieszam). Następnie dodaję pomidory, przecier i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażę jeszcze około 5 minut. Doprawiam do smaku. Podaję z ryżem lub kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz