Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem to ciekawy pomysł na przystawkę, która sprawdzi się na imprezach, czy uroczystościach, ale też będzie świetnym kolacyjnym urozmaiceniem. Wbrew pozorom jej przygotowanie nie jest skomplikowane. Kluczowym składnikiem ciasta jest szpinak i to od jego jakości i ilości zależy kolor rolady. Możecie użyć zarówno mrożonego jak i świeżego. Zadbajcie też o dobrej jakości łososia i kremowy serek (najlepiej bez konserwantów).
Rolada szpinakowa
- 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) lub opakowanie świeżego
- łyżka masła
- 3 jajka
- łyżka mąki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 300 g kremowego serka śmietankowego
- łyżka chrzanu
- ew. łyżeczka majonezu
- 150 g wędzonego łososia
Oddzielam białka od żółtek. Z białek ubijam pianę. Żółtka chwilę ubijam i dodaję do nich zimny szpinak i łyżkę mąki. Mieszam. Następnie delikatnie łączę z pianą.
Blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Masę szpinakową wylewam na blachę i wyrównuję. Wstawiam do piekarnika i piekę około 15 minut w 180 st C (lepiej ciut krócej, niż za długo; przepieczone ciasto nie będzie dało się zwinąć).
Upieczone ciasto przekładam na blat do góry papierem i ostrożnie go odrywam. Zostawiam placek do ostygnięcia.
Serek łączę z chrzanem, doprawiam do smaku solą, pieprzem i ewentualnie łyżeczką majonezu.
Na upieczonym cieście rozsmarowuję serek. Na nim układam plastry łososia.
Całość zwijam w roladę, owijam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Przed podaniem kroję w plastry.
Ta rolada jest fantastyczna, mam w planach, ale ostatnio ciągle brak mi czasu :)
OdpowiedzUsuń