Jaką przewagę ma domowe pieczywo nad kupnym? Poza walorem smakowym i znanym składem to zapach, który roztacza się z piekarnika i przyciąga wszystkich do kuchni. Chrupkie, puszyste, aromatyczne i sycące - takie są bułki z płatkami owsianymi.
Bułki z płatkami owsianymi
- 700 g mąki pszennej typ 650
- 1,5 szkl mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 1/2 szkl płatków owsianych
- 2 jajka
- łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła
- 50 ml oleju
Drożdże przekładam do miski, dodaję cukier i ciepłe mleko. Mieszam do rozpuszczenia. Wsypuję płatki owsiane i odstawiam. Następnie dodaję mąkę, olej, roztrzepane jajka i rozpuszczone masło. Solę i wyrabiam ciasto. Miskę przykrywam ścierką i dostawiam. Gdy ciasto urośnie, formuję bułeczki. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i posypuję ulubionymi ziarnami. Odstawiam na 15 minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 st C. Piekę około 15 minut.
Ten zapach domowego pieczywa też uwielbiamy :D
OdpowiedzUsuńTo jest to!
Usuń