stycznia 18, 2018

Porosołowe kotlety jaglane

Pewnie często zastanawiacie się, co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu. Często z braku pomysłu prędzej czy później lądują w koszu. A przecież można je wykorzystać na wiele sposobów: zrobić pasztet, farsz do pierogów, zapiekankę... A dzisiaj zaproponuję wam jaglane kotlety. Uwielbiam je za ich uniwersalność - nie muszę trzymać się proporcji, mogę łączyć wiele smaków, a i tak zawsze jestem pewna, że wyjdą znakomite. 
Jeśli posmakują wam porosołowe jaglane kotlety, spróbujcie też jaglanych mielonych  i kotletów z kalafiora z kaszą jaglaną. 
Porosołowe kotlety jaglane



 Porosołowe kotlety jaglane

  • 1 szkl kaszy jaglanej (suchej)
  • mięso z rosołu 
  • 1 ugotowana marchew
  • 1 ugotowana pietruszka (mogą być z rosołu)
  • mała cebula
  • sól, pieprz, pierz ziołowy do smaku
  • pokruszone na pył płatki kukurydziane do obtaczania
  • olej do smażenia
Kaszę jaglaną gotuję (suchą kaszę wsypuję na sitko i płuczę pod bieżącą wodą, aż zacznie ściekać przezroczysta woda; następnie przelewam wrzątkiem; na szklankę kaszy zagotowuję w garnku 2 - 2,5 szkl wody, dodaję łyżeczkę soli i łyżkę masła; kaszę wrzucam na gotującą się wodę; przykrywam garnek i gotuję około 15 minut; zdejmuję pokrywkę i zostawiam na chwilę, żeby kasza odparowała.). Ugotowaną kaszę odstawiam do ostygnięcia.
Ugotowane mięso i warzywa mielę w maszynce. Czasem mielę też kaszę - wtedy kotlety są bardziej zwarte. Wszystkie składniki łączę i dokładnie wyrabiam. Formuję kotlety, obtaczam w płatkach kukurydzianych i smażę na rozgrzanym oleju do zrumienienia każdej strony. 

Porosołowe kotlety jaglanePorosołowe kotlety jaglane

5 komentarzy :

  1. uwielbiam kaszę jaglaną, ale w tym wydaniu jeszcze nie miałam do czynienia. Wypróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas nigdy się nic nie marnowało :D A takie kotleciki to super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Warto spróbować,ale mięsa z rosołu jeszcze nigdy nie wyrzuciłam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger