grudnia 20, 2017

Śledzie smażone w zalewie octowej

Zimą śledzie to jedno z moich ulubionych dań. Przygotowuję je na różne sposoby, dlatego nigdy nam się nie nudzą. Smażone śledzie w zalewie octowej wprawdzie można kupić i zajmie to zdecydowanie mniej czasu, ale przynajmniej raz w roku warto pokusić się o domowe. Pamiętajcie, że muszą postać co najmniej dobę, żeby się przegryzły. Uwierzcie - warto poczekać. 
Śledzie smażone w zalewie octowej

Śledzie smażone w zalewie octowej

  • 1/2 kg świeżych wypatroszonych śledzi
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka do obtoczenia
Zalewa
  • 1 duża cebula
  • 1/2 l wody
  • 100 ml octu 10%
  • 50 g cukru
  • łyżka soli
  • łyżeczka goździków
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego
  • 3 liście laurowe
Śledzie myję, osuszam, solę, pieprzę, obtaczam w mące i smażę na mocno rozgrzanym oleju. Odkładam na talerz do ostudzenia.
Cebulę obieram i kroję w piórka. Do garnka wrzucam pieprz, goździki i ziele angielskie. Chwilę przesmażam. Następnie wlewam wodę, ocet, wsypuję cukier, sól i listki laurowe. Dorzucam cebulę i gotuję około 5 minut od momentu wrzenia. Odstawiam do ostygnięcia. 
Wystudzone śledzie układam ciasto w słoiku. Zalewam zimną marynatą. Zakręcam i odstawiam w chłodne miejsce minimum na dobę. 

2 komentarze :

  1. witaj!czy tą zalewą mogę zalać śledzie solone (wcześniej wymoczone) matjasy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że tak. Moja znajoma robi podobną zalewę właśnie do matjasów.

      Usuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger