grudnia 11, 2017

Pierniczki z musem dyniowo-jabłkowym

Te pierniczki nie wymagają leżakowania, więc spokojnie możecie zrobić je jeszcze teraz, a nawet kilka dni przed świętami. Są miękkie, grube i puszyste. Nie za słodkie, niezdominowane aromatem przypraw, a polane glazurą czekoladową kuszą z talerzyka, że ma się ochotę sięgnąć po jeszcze jedno i jeszcze jedno i jeszcze... 
Pierniczki z musem dyniowo-jabłkowym

Pierniczki z musem dyniowo-jabłkowym

  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 250 g miodu
  • 50 g cukru
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 250 g musu z dyni i jabłka (ćwiartka dyni + 1-2 jabłka - uprażone i zblendowane)
  • łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka sody
Miód, cukier i masło przekładam do garnka i rozpuszczam. Lekko przestudzam. Dodaję mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę, jajko i mus. Wyrabiam łyżką ciasto, aż składniki się połączą. Ciasto będzie klejące, ale nie trzeba dodawać już mąki. 
Pierniczki z musem dyniowo-jabłkowym

Łyżką nabieram porcję ciasta i kładą na wysypaną mąką stolnicę. Oprószam z wierzchu i rozwałkowuję. Wycinam ciasteczka, które układam na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 10 minut.  


Pierniczki z musem dyniowo-jabłkowymPierniczki z musem dyniowo-jabłkowym



Pierniczki z musem dyniowo-jabłkowym

Pierniczki z musem dyniowo-jabłkowym

Pierniczki z musem dyniowo-jabłkowym

 

1 komentarz :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger