Bez tych pasztecików nie wyobrażam sobie wigilijnego barszczu. Jest to dla mnie nierozerwalny duet, który w ten jeden wieczór smakuje tak wyjątkowo. Paszteciki są miękkie, pulchne i można je zamrozić.
Paszteciki z pieczarkami
- około 3 szk mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 żółtko (białko zostawiam do posmarowania pasztecików)
- 1/4 kostki masła
- 2 dkg drożdży
- 3 łyżki śmietany
- szczypta soli
Drożdże rozpuszczam w śmietanie i wlewam do mąki. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto (nie trzeba go odstawiać do wyrośnięcia).
Farsz- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Ciasto rozwałkowuję, wycinam kwadraty. Na każdy układam łyżkę farszu, zwijam i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozmąconym białkiem. Piekę w 180 st C około 15-20 minut.
Do tego kubek barszczu i jesteśmy w niebie :D
OdpowiedzUsuń