grudnia 07, 2017

Paszteciki z pieczarkami

Bez tych pasztecików nie wyobrażam sobie wigilijnego barszczu. Jest to dla mnie nierozerwalny duet, który w ten jeden wieczór smakuje tak wyjątkowo. Paszteciki są miękkie, pulchne i można je zamrozić.

Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami 

  • około 3 szk mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko (białko zostawiam do posmarowania pasztecików)
  • 1/4 kostki masła
  • 2 dkg drożdży
  • 3 łyżki śmietany
  • szczypta soli
Drożdże rozpuszczam w śmietanie i wlewam do mąki. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto (nie trzeba go odstawiać do wyrośnięcia).
Farsz
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
Oczyszczone pieczarki kroję w drobną kostkę. Przekładam na patelnię i smażę, aż odparują. Solę i mocno przyprawiam pieprzem. Przekładam do miseczki. Drobno pokrojoną cebulę podsmażam, aż się zeszkli. Dodaję do niej pieczarki. Mieszam. 
Ciasto rozwałkowuję, wycinam kwadraty. Na każdy układam łyżkę farszu, zwijam i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozmąconym białkiem. Piekę w 180 st C około 15-20 minut.

 
Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami

1 komentarz :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger