Sernik to wyjątkowo pyszne ciasto, wokół którego narosło wiele mitów. Dziś obalam jeden z nich: jego przygotowanie nie musi być ani żmudne ani trudne. Sernik z mlekiem jest puszysty, delikatny i przygotowuje się go naprawdę szybko. I jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby nie wyszedł. Żeby jeszcze bardziej podkręcić tępo, zastąpcie kruche ciasto herbatnikami.
Sernik z mlekiem
Ciasto:
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zamiast ciasta można użyć herbatników.
Ser:
- 75 dkg twarogu (najlepiej 2 razy zmielonego, można też użyć dobrego z wiaderka)
- 250 g mascarpone
- 4 żółtka + białka na pianę
- 1 całe jajko
- 1 szkl cukru
- 1 budyń waniliowy (proszek)
- 1 szkl mleka
- 1 szkl oleju
- skórka z otartej cytryny
- ekstrakt waniliowy
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Z 4 białek biję pianę i odstawiam. Pozostałe składniki przekładam do miski i miksuję do połączenia składników. Na koniec delikatnie za pomocą szpatułki łączę z pianą. Gotową masę serową przelewam na przygotowany spód. Wstawiam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę około godziny w 170 st C.
Na dno piekarnika wstawiam keksówkę do połowy wypełnioną wodą.
Jeśli sernik z wierzchu zbyt mocno się zacznie rumienić przykrywam go papierem do pieczenia. Mój się trochę przypiekł, co widać na zdjęciach, bo...zapomniałam, że go wstawiłam do piekarnika :)
Po upieczeniu wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i zostawiam ciasto prawie do całkowitego wystudzenia. Gdy jest jeszcze lekko ciepłe obkrajam boki i zostawiam, żeby ostygło. Wierzch polewam roztopioną gorzką czekoladą.
My nie odmówimy żadnemu sernikowi :D Uwielbiamy każdy :D
OdpowiedzUsuńNie za dużo tych płynów na 1 budyń: i mleko i olej?
OdpowiedzUsuń