listopada 01, 2017

Pieczone pierogi ruskie

Pyszna wariacja na temat pierogów - z ciasta drożdżowego, pieczone w piekarniku, posypane czarnuszką. Ciasto jest bardzo delikatne, miękkie i znakomicie komponuje się z serowo-ziemniaczanym farszem. Czas przygotowania jest podobny, jak przy pierogach gotowanych. Ja miałam świetnego pomocnika, dzięki któremu robota paliła nam się w rękach :) Włączcie dzieci do prac w kuchni, spędzicie razem czas i będziecie się znakomicie bawić. 
Pieczone pierogi ruskie

Pieczone pierogi ruskie

Ciasto
  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 1 żółtko
  • sól
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • jajko do posmarowania ciasta
Przygotowuję rozczyn - drożdże rozcieram z cukrem, dodaję 2 łyżki mąki i kilka łyżek mleka, tak by uzyskać gęstość śmietany. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Gdy podrośnie dodaję żółtko, sól, resztę mąki i mleka. Wyrabiam ciasto (za mnie robi to robot). Przygotowuję wszystkie składniki,a  Niko po kolei je dodaje. Kiedy zaczną się pokazywać pęcherzyki dodaję roztopiony tłuszcz i wyrabiam aż się wchłonie. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję farsz.
Pieczone pierogi ruskiePieczone pierogi ruskie
Farsz
  • 800 g ziemniaków
  • 200 g twarogu
  • 1 cebula 
  • 3 łyżki oleju lub smalcu
  • sól, pieprz
 Ziemniaki gotuję w mundurkach do miękkości. Obieram je i gdy przestygną przepuszczam przez maszynkę razem z twarogiem (czasem zamiast maszynki używam tłuczka do ziemniaków - ugniatam porządnie razem z twarogiem). Dodaję podsmażoną (pokrojoną w kostkę) cebulę. Doprawiam solą i pieprzem. 
Pieczone pierogi ruskiePieczone pierogi ruskie
Pieczone pierogi ruskie
Kiedy ciasto wyrośnie przekładam je na oprószoną mąką stolnicę, zagniatam, wałkuję na grubość około 1 cm. Wycinam krążki, na które kładę po łyżce farszu, składam na pół i dobrze zlepiam brzegi. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na kilka minut, żeby podrosły. Następnie smaruję rozmąconym jajkiem i posypuję czarnuszką. Piekę około 20 minut w 180 st C.

Pieczone pierogi ruskie
Pieczone pierogi ruskie






Niko w kuchni

Pieczone pierogi ruskiePieczone pierogi ruskie



Pieczone pierogi ruskiePieczone pierogi ruskie

 Co robił Niko? Pomagał mi od samego początku, zaczynając od ciasta - wrzucał składniki do robota. Potem podawał ziemniaki i próbował obierać, wrzucił twaróg do miski i wymieszał z ziemniakami. Wycinał kółka z ciasta, smarował jajkiem pierogi i posypywał czarnuszką. Spędziliśmy w kuchni 2 godziny. Od czasu do czasu Niko biegł się bawić (kiedy np trzeba było poczekać, aż ziemniaki się ugotują), ale co chwila przybiegał i pytał, co może zrobić. Bawił się świetnie, co widać na zdjęciach. A że danie zrobione samodzielnie smakuje najlepiej, to z apetytem spałaszował 3 pierogi :)
Pieczone pierogi ruskie

Pieczone pierogi ruskie

Pieczone pierogi ruskie
 

11 komentarzy :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger