Może to nie jest tradycyjna lasagne i prawdziwy Włoch załapie się za głowę, ale danie jest naprawdę pyszne i co najważniejsze - zawiera składniki, które zadowolą każdego. Jest tu coś dla mięsożerców, fanów sezonowego jedzenia i miłośników zdrowego odżywiania. Zrobienie tej lasagne można rozłożyć w czasie i część składników przygotować dzień wcześniej.
Lasagne z dynią i kaszą jaglaną
- 250 g mięsa mielonego
- 2 szkl puree z dyni
- 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
- 200 ml przecieru pomidorowego
- szklanka startego ulubionego sera żółtego
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- łyżka posiekanego rozmarynu
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia i wysmarowania formy
- płaty lasagne
Na patelni rozgrzewam dwie łyżki oleju i podsmażam mięso. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, ugotowaną kaszę jaglaną i puree z dyni. Mieszam i chwilę przesmażam. Dodaję przecier pomidorowy i pozostałe przyprawy. Duszę pod przykryciem około 10 minut. Blachę lub naczynie żaroodporne smaruję olejem i wykładam jedną warstwę płatów lasagne. Wykładam część farszu i przykrywam kolejną porcją płatów. Czynność powtarzam. Na wierzchu układam makaron, posypuję startym serem i zapiekam około 20 minut.
Bardzo ciekawy pomysł na nietypową lazanię :)
OdpowiedzUsuńPysznie przypieczona :D
OdpowiedzUsuń