listopada 17, 2017

Lasagne z dynią i kaszą jaglaną

Może to nie jest tradycyjna lasagne i prawdziwy Włoch załapie się za głowę, ale danie jest naprawdę pyszne i co najważniejsze - zawiera składniki, które zadowolą każdego. Jest tu coś dla mięsożerców, fanów sezonowego jedzenia i miłośników zdrowego odżywiania. Zrobienie tej lasagne można rozłożyć w czasie i część składników przygotować dzień wcześniej.
Lasagne z dynią i kaszą jaglaną

 Lasagne z dynią i kaszą jaglaną

  • 250 g mięsa mielonego 
  • 2 szkl puree z dyni
  • 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • szklanka startego ulubionego sera żółtego
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • łyżka posiekanego rozmarynu
  • sól, pieprz do smaku 
  • olej do smażenia i wysmarowania formy
  • płaty lasagne
 Na patelni rozgrzewam dwie łyżki oleju i podsmażam mięso. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, ugotowaną kaszę jaglaną i puree z dyni. Mieszam i chwilę przesmażam. Dodaję przecier pomidorowy i pozostałe przyprawy. Duszę pod przykryciem około 10 minut. Blachę lub naczynie żaroodporne smaruję olejem i wykładam jedną warstwę płatów lasagne. Wykładam część farszu i przykrywam kolejną porcją płatów. Czynność powtarzam. Na wierzchu układam makaron, posypuję startym serem i zapiekam około 20 minut. 
 
Lasagne z dynią i kaszą jaglaną

2 komentarze :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger