listopada 15, 2017

Domowy budyń

Dlaczego domowy budyń jest dobry? Bo jest dobry i domowy :) A już na pewno jest jak znalazł na jesienną chandrę. Kremowy, aksamitny w smaku, z ulubionymi dodatkami, skomponowany i podany tak, jak lubisz... W eleganckich szklaneczkach czy wyjadany prosto z garnka zawsze smakuje idealnie...

Domowy budyń

Domowy budyń

  • 2 szkl mleka
  • łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  •  żółtko
  • laska wanilii
Do garnka wlewam 1,5 szkl mleka, dodaję masło, cukier i nasionka z przeciętej laski wanilii. Zagotowuję. Pozostałe mleko miksuję z żółtkiem i mąkami (bardzo dokładnie, żeby nie było grudek). Wlewam na gotujące się mleko i energicznie mieszam do zagotowania się. Gotuję chwilę, żeby budyń zgęstniał.  Podaję od razu na ciepło lub na zimno.
Taki domowy  budyń podany w ładnych szklankach i udekorowany owocami, czekoladą czy kakao może być fajnym deserem także dla gości. 
Domowy budyń
 
Post powstał przy współpracy ze sklepem TarkaiMiarka,  w którego asortymencie znajdziecie wiele artykułów i gadżetów przydatnych w domu. Polecam wam ten sklep - ma szeroki wybór dobrych jakościowo produktów. Może znajdziecie w nim coś, co mógłby przynieść wam Mikołaj?


 

2 komentarze :

  1. Właśnie dzisiaj na śniadanie zrobiłyśmy sobie domowy czeko budyń :D

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię budyń o każdym smaku ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger