Dlaczego domowy budyń jest dobry? Bo jest dobry i domowy :) A już na pewno jest jak znalazł na jesienną chandrę. Kremowy, aksamitny w smaku, z ulubionymi dodatkami, skomponowany i podany tak, jak lubisz... W eleganckich szklaneczkach czy wyjadany prosto z garnka zawsze smakuje idealnie...
Domowy budyń
- 2 szkl mleka
- łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- łyżka mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- żółtko
- laska wanilii
Do garnka wlewam 1,5 szkl mleka, dodaję masło, cukier i nasionka z przeciętej laski wanilii. Zagotowuję. Pozostałe mleko miksuję z żółtkiem i mąkami (bardzo dokładnie, żeby nie było grudek). Wlewam na gotujące się mleko i energicznie mieszam do zagotowania się. Gotuję chwilę, żeby budyń zgęstniał. Podaję od razu na ciepło lub na zimno.
Taki domowy budyń podany w ładnych szklankach i udekorowany owocami, czekoladą czy kakao może być fajnym deserem także dla gości.
Właśnie dzisiaj na śniadanie zrobiłyśmy sobie domowy czeko budyń :D
OdpowiedzUsuńbardzo lubię budyń o każdym smaku ;)
OdpowiedzUsuń