Domowy majonez to klasyka smaku. Zresztą smak możemy sami modyfikować: dodać więcej soku z cytryny, zamienić go na ocet jabłkowy, dosypać ulubione przyprawy, zrobić wersję łagodną lub ostrzejszą... Przygotowanie domowego majonezu nie jest skomplikowane i jeśli użyjemy do tego blendera i wąskie naczynia, zajmie nam naprawdę chwilę i...nie ma prawa się zwarzyć.
Mi niedawno zepsuł się blender, dlatego użyłam miksera i ukręcenie majonezu zajęło mi trochę więcej czasu, dlatego też podam wam dwa sposoby na jego przyrządzenie.
Domowy majonez
- 1 żółtko
- 200 ml oleju
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól, pieprz do smaku
Tym, którzy nie mają blendera ręcznego ukręcenie majonezu zajmie więcej czasu i niestety istnieje ryzyko jego zwarzenia. Do naczynia wbijam żółtko i ubijam je mikserem. Następnie po kropelce dodaję olej. Gdy sos zacznie gęstnieć dolewam sok z cytryny. Dopiero teraz wąskim strumieniem wlewam resztę oleju, cały czas miksując. Na koniec doprawiam do smaku.
My na święta do sałatki robimy tylko domowy majonez :)
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy nie robiłam domowego majonezu, może na święta się skuszę? :)
OdpowiedzUsuńDomowy majonez jest zdecydowanie lepszy od kupnego :-)
OdpowiedzUsuńIdealny przepis na majonez do sałatki, pryszności!
OdpowiedzUsuń