Dziś prezentuję wam kolejny przepis z książki Wielkie gotowanie na ulicy czereśniowej - precle z orzechami. Są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Lekko słodkie za sprawą miodu. W sam raz do dziecięcej rączki.
Precle z orzechami
- 200 g orzechów włoskich
- 300 g mąki (typ 1050)
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g twarogu
- 6 łyżek oleju
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek płynnego miodu
- 8 łyżek słodkiej śmietany (pominęłam)
Pozostałe orzechy przekładam do garnka i dodaję miód (jeśli ktoś chcę dać śmietanę, to teraz razem z miodem). Całość podgrzewam.
Stolnicę posypuję mąką i przekładam ciasto. Rozwałkowuję je na placek i smaruję mieszaniną miody i orzechów (zostawiam około 2 łyżek). Kroję na 8 pasków. Każdy z nich zawijam wokół własnej osi i formuję precelek. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję pozostałym miodem. Piekę w rozgrzanym do 200 st C piekarniku około 15 minut.
Ale nam apetytu narobiłaś na takie orzechowe słodkości :D
OdpowiedzUsuń