sierpnia 09, 2017

Muffinki z morelami

Muffinki to najszybsze i najprostsze do wykonania babeczki. Wystarczy zmieszać kilka składników, dorzucić dowolne owoce, orzechy, czekoladę, pestki, by za każdym razem cieszyć się nowym smakiem. Tym razem padło na morele. Pokroiłam je w drobną kostkę, a Niko dorzucał je do ciasta w trakcie miksowania, dzięki czemu babeczki zyskały piękny kolor. Te słoneczne muffinki w dużej części przygotował Nikodem. Moja rola polegała na przygotowaniu składników i nadzorowaniu. Resztą zajął się syn. Zadanie ułatwił nam robot planetarny firmy Thomson, który od jakiegoś czasu gości w naszej kuchni. 
 
Muffinki z morelami

Muffinki z morelami

  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl zsiadłego mleka
  • 1/3 szkl cukru
  • 1/3 szkl oleju
  • 2 jajka
  •  cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 5 moreli pokrojonych w drobną kostkę
Wszystkie składniki przygotowałam w osobnych naczyniach, by mógł mi w pracy pomagać Niko. Jak już pisałam, my ciasto przygotowaliśmy w robocie planetarnym, ale można to też zrobić mikserem ręcznym lub po prostu łyżką. Robot znacznie ułatwił nam pracę, a korzystanie z niego było frajdą dla małego. Sterowanie robotem jest intuicyjne i bez problemu poradzą sobie z tym nawet małe dzieci. Pięć trybów pracy pozwala dostosować tempo mieszania, a specjalna osłonka przeciw chlapaniu ma okienko, przez które można dodawać składniki bez potrzeby otwierania głowicy. To świetna sprawa, zwłaszcza przy dzieciach, bo nie ma strachu, że włożą paluszki w mieszadło. Robot ma też przyssawki, zapobiegające przesuwaniu się podczas pracy.
Muffinki z morelami
Wsypywanie składników zaczęliśmy od mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i sodą. Potem Niko włączył robot i wlał rozbełtane jajka i zsiadłe mleko. Dodał cukier, olej i cukier waniliowy. Na koniec dorzucał pokrojone morele. Sprawiło mu to najwięcej radości. Niektóre kawałki owoców rozpadły się podczas mieszania, dzięki czemu ciasto zyskało piękny kolor.
Robot planetarny

Robot planetarny





Gotowym ciastem wypełniliśmy przygotowane wcześniej papilotki do 3/4 wysokości. Piekliśmy około 20 minut w 180 st C. 

 

1 komentarz :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger