Gdy z nieba leje się żar nie mam ochoty zbyt długo stać w kuchni. Wtedy na stół wjeżdżają lekkie dania: szybkie makarony, chłodniki, sałatki, ryby... Lubię je przyprawiać cytrusami i świeżymi ziołami. Dziś chcę wam zaproponować surówkę z marchewki w innym wydaniu niż klasyk z jabłkiem i śmietaną. Ta jest lekka, cytrynowa, kwaskowata ze wspaniałym aromatem świeżej kolendry. Czasem wystarczy zmienić sposób krojenia, by uzyskać zaskakujący efekt.
Lekka surówka z marchewki
- 1duża marchewka lub dwie małe
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki płatków chilli lub pół świeżej papryczki
- kilka gałązek kolendry
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Uwielbiamy tylko zamiast kolendry preferujemy pietruszkę :D
OdpowiedzUsuń