Lubicie ciastka? A chcielibyście jeść je na śniadanie i jeszcze poczuć, że nie zjadacie pustych kalorii, a coś pożywnego i wartościowego?? Proszę bardzo! Żytnie ciasteczka z bananów polecają się na cały dzień :) Są słodkie, a nie zawierają cukru. Całą słodycz dają im dojrzałe banany a kropką nad i jest masło orzechowe, które od jakiegoś czasu, jest moim numerem jeden.
Żytnie ciasteczka z bananów
- 2 dojrzałe banany (mogą być przejrzałe)
- 2 łyżki masła orzechowego (wybierajcie to bez dodatków, najlepiej 100% orzechów lub zróbcie sami)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 3/4 szkl mąki żytniej razowej (może być pszenna pełnoziarnista)
- sok z 1/2 cytryny
- 4 kostki gorzkiej czekolady do dekoracji (u mnie 70%)
Obrane banany przekładam do miski, polewam sokiem z cytryny i rozgniatam widelcem. Dodaję masło orzechowe i olej kokosowy i dokładnie mieszam. Wsypuję mąkę i łączę z pozostałymi składnikami. Łyżką nabieram porcje ciasta i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 15 minut w 180 st C.
Po ostygnięciu dekoruję czekoladą.
* ciasteczka najlepiej smakują pierwszego dnia, zaraz po upieczeniu, choć gwarantuję wam, że nie będziecie mieli okazji przekonać się, czy równie pyszne są drugiego - znikną od razu. U nas zachowały się tylko dlatego, że je schowałam :)
Uwielbiam takie ciasteczka, u mnie też niedługo przepis na wieloziarniste ciasteczka na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPatrząc na skład wiem, że bardzo by mi smakowały, do tego pysznie wyglądają ;))
OdpowiedzUsuńTakie ciastka mogłybyśmy jeść na kilogramy :D
OdpowiedzUsuńŚwietny skład, w smaku pewnie też rewelacja! Spróbuję :)
OdpowiedzUsuń