czerwca 12, 2017

Tort pomarańczowy

Nie ma co się zbyt długo rozpisywać - tort pomarańczowy to jeden z lepszych, które udało mi się zrobić (wg męża NAJLEPSZY!!!). Idealny na letnie dni. Orzeźwiający kwaskowatą pomarańczą, lekko słodki, wilgotny...Pycha! 

Tort pomarańczowy

Tort pomarańczowy

Biszkopt

  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 łyżki wody  
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijam na pianę. Następnie powoli wsypuję cukier. Gdy się rozpuści wlewam żółtka i wkręcam je w bezę. Wsypuję mąkę z proszkiem i wlewam wodę.  Miksuję na małych obrotach do połączenia się składników. 
Tortownicę o średnicy 20 cm wykładam papierem do pieczenia (tylko dno) i wlewam masę. Wstawiam do  lekko ciepłego piekarnika i piekę w 180 st C około 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmuję tortownicę i upuszczam na blat lub podłogę z wysokości około 15 cm. Zostawiam w tortownicy do ostygnięcia. Potem biszkopt kroję na 3 części.

 Masa

  •  1l dobrego soku pomarańczowego (może być świeżo wyciśnięty)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego
  • 2 łyżki masła 
Z litra soku odlewam 3/4 szklanki, resztę zagotowuję. W połowie szklanki soku rozpuszczam proszek budyniowy i wlewam go na gotujący się sok - gotuję tak, jak budyń. Do gorącego dodaję masło i mieszam, żeby się rozpuściło. Odstawiam.
Z reszty soku przygotowuję poncz. Mieszam go z 1/2 szklanki herbatki miętowej. 
W tortownicy układam jedną część biszkoptu i nasączam go 1/3 ponczu, a następnie wykładam połowę budyniowej masy. Przykrywam drugim biszkoptem, lekko dociskam i znowu nasączam 1/3 ponczu i rozsmarowuję resztę masy. Przykrywam trzecim plackiem, który również nasączam. Odstawiam do lodówki na około godzinę, żeby masa stężała. 
Wierzch i boki dekoruję ubitą śmietaną z odrobiną cukru pudru i sokiem z cytryny (do smaku). 
Tort pomarańczowy
 

 

4 komentarze :

  1. Nigdy nie jadłam takie masy - podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) Nam bardzo smakowała, jest lekka, nietłusta. Zostawiłam trochę do dekoracji i zanim sięgnęłam po aparat dzieciaki obskubały połowę kleksów :) Także to najlepsza rekomendacja :D

      Usuń
  2. Piekę podobny, wiem, że smaki świetnie się łączą!

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż tak za cytrusami w wypiekach nie przepadamy ale ten torcik wygląda przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger