czerwca 17, 2017

Słodki krem z ciecierzycy (cieciorella)

Jeśli nie wyobrażacie sobie poranka bez kromki chleba ze słodkim czekoladowym lub orzechowym kremem, to wypróbujcie krem z ciecierzycy. Jest obłędny! W moim przypadku była to miłość od pierwszej łyżeczki! Rozsmarowany na żytnim chlebie stał się hitem ostatnich dni, a zawinięty w naleśnik to już w ogóle poezja. Spróbujcie, a zostawicie na półce sklepowe wymysły, w których czołowe miejsce zajmuje cukier i olej. Przygotowanie zdrowego kremu zajmie wam około 10 minut,  a smak możecie dowolnie modyfikować, zwiększając lub zmniejszając słodycz i orzechowy posmak. Przysmak podaję też bez wyrzutów sumienia synkowi, bo wiem, że zawiera wiele odżywczych składników, a nie puste kalorie.

Słodki krem z ciecierzycy (cieciorella)

Słodki krem z ciecierzycy (cieciorella)

  • puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • łyżka miodu (lub do smaku)
  • 3-4 łyżki karobu lub kakao
  • łyżka oleju kokosowego
Ciecierzycę razem z zalewą przekładam do wysokiego naczynia i rozdrabniam blenderem. Następnie dodaję pozostałe składniki i blenduję, aż masa nabierze kremowej i gładkiej konsystencji. Jeśli krem jest  za gęsty dodaję oleju kokosowego lub masła orzechowego. Jeśli za mało słodki - więcej miodu.
Polecam wam posmarować kremem ciepłe naleśniki. Mmmm, palce lizać :)
 
Słodki krem z ciecierzycy (cieciorella)

Słodki krem z ciecierzycy (cieciorella)
 

10 komentarzy :

  1. Od jakiegoś czasu mam ochotę zrobić kakaowy krem tego typu. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł, trochę jak hummus na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wierzymy, że jest pyszny, bo my nawet lubimy ciecierzycę zmiksowaną z bananem i jogurtem :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Obled.dodalam wiecej miodu choc wydaje mi sie ze troche za duzo
    Kutro test przechodza dzieciaki ��

    OdpowiedzUsuń
  5. Można samemu ugotować ciecierzycę? Jak wtedy miałoby wyglądać przygotowanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można. Najlepiej zacząć wieczorem. Ciecierzycę płuczę na sicie, wrzucam do miski i zalewam wodą (około 2xwięcej wody niż ziaren). Zostawiam na noc. Rano odlewam wodę, ciecierzycę płuczę i przekładam do garnka. Zalewam świeżą wodą i gotuję do miękkości (godzinę, dwie) Można przyspieszyć ten proces i dodać szczyptę sody.

      Usuń
  6. Można. Najlepiej zacząć wieczorem. Ciecierzycę płuczę na sicie, wrzucam do miski i zalewam wodą (około 2xwięcej wody niż ziaren). Zostawiam na noc. Rano odlewam wodę, ciecierzycę płuczę i przekładam do garnka. Zalewam świeżą wodą i gotuję do miękkości (godzinę, dwie) Można przyspieszyć ten proces i dodać szczyptę sody.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam i jest pyszne! <3 Jak mogę to przechowywać? Przelać do słoika i zostawić w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się. Zrobiłam tak, jak piszesz. Trzymałam w lodówce kilka dni.

      Usuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger